In de bovenstaande menubalk staan de knoppen naar de clubavonden van voorgaande jaren.
Kijk bij Agenda voor de komende clubavonden
.  


16 augustus 2018                                                                                                                                                                      

Verslag "Terrason Audio"

Op deze demo-avond stelt Cor ons voor aan Ewald Verkerk van Terrason Audio.

Terrason Audio is importeur / distributeur van een aantal mooie merken waaronder Arcam, Ruark Audio Mola Mola, Vivid Audio en Audeze.
In juli 2015 was Ewald ook al te gast, toen nog uitkomend voor Audiac en toen lieten hij ons horen dat er met een redelijk budget ook al een goede sound neergezet kan worden.

De set die Ewald vanavond heeft meegenomen voor de demonstratie is wat kostbaarder en bestaat uit:
•    Mola Mola Makua                              €8.490 met intergrated D-A convertor insteekboard €5.990
•    Mola Mola Kaluga eindversterkers         €5.990 per stuk
•    Vivid Audio GIYA G4 S2 luidsprekers      €29.990
•    Vivid Audio GIYA G4 Woodblock            €1.698
•    SOtM sMS-200ultra Netwerkspeler
•    Accusound bekabeling
•    NAS met muziekbestanden

Ewald stelt hardop de vraag met wat voor muziek begin je eigenlijk een audio demonstratie? Uit het publiek roept iemand Rammstein maar Ewald had zelf een andere opener welke zijn dochter had aangegeven en werden we getrakteerd op Ariane Grande met het nummer Get on your knees.

Dit nummer blinkt niet uit in opname kwaliteit en valt niet in de muzikale keuze van de luisteraars maar het heeft wel veel sub-laag. Aan een paar leden, waaronder ik zelf, wordt gevraagd om onze hand op de kast te leggen en te voelen of we kasttrillingen kunnen waarnemen. We kunnen concluderen dat bij heel veel laagweergave op luid niveau we zeer weinig tot geen kasttrillingen kunnen waarnemen.

 

De kasten zelf zien er zeer futuristisch uit met die krul naar achteren toe maar dit is niet alleen van esthetisch aard maar heeft ook een belangrijke functie voor de bas.

Uitleg van Vivid Audio:
Het grote technische probleem met baseenheden is niet de vorm van de geluidsgolven, zoals in midden- en hoogfrequente drivers: het is de enorme hoeveelheid lucht die ze produceren. We gebruiken geventileerde kasten om de prestaties bij lage frequenties te verbeteren. Geluid vanaf de achterkant van de driver zorgt ervoor dat lucht door een poort naar binnen en naar buiten stroomt, waardoor de kegeluitstoot en vervorming worden verminderd - maar alleen als de lucht soepel beweegt.

 

In veel systemen is de poort gewoon een buis; en waar het de kastmuur ontmoet, is er een harde rand. Dit creëert turbulentie die op hogere geluidniveaus te horen is als een duidelijk 'chuffing' geluid. Dus in Vivid Audio-luidsprekers worden zowel de binnen- als de buitenzijde van de baspoorten voorzichtig uitgebogen, waardoor de luchtstroom vloeiender wordt en turbulentie en vervorming worden geëlimineerd.

Een andere belangrijke bron van resonantie beïnvloedt het geluid van de achterkant van de driver, dat stuitert tussen de boven- en onderkant van de behuizing, waardoor bepaalde frequenties gaan rinkelen. De conventionele oplossing is om gewoon de hele ruimte te vullen met vulling, maar terwijl dit de resonanties enigszins verzwakt, neemt het ook de basenergie uit de poort weg. Taps toelopende buizen direct bevestigd aan de achterkant van de drivers zijn de complete oplossing voor het voorkomen van resonanties in de midden- en hoge frequenties, maar dezelfde techniek toegepast op de baskamer resulteert in een zeer slechte uitvoer van lage frequenties.
 
Bij Vivid Audio hebben ze een behuizing ontwikkeld die het beste van beide combineert. De reflexkamer eindigt in een exponentieel taps toelopende buis met een snelheid van tapsheid (bekend als de afsnijfrequentie) vier maal de poortafstemming. Hierdoor blijft de uitvoer van de poort volledig onaangetast, maar worden de resonanties van de kast geëlimineerd.

Dit (gepatenteerde) ontwerp van de behuizing geeft de luidsprekers een uniek, opgeruimd baskarakter, terwijl de conische hoorn de Giya-luidsprekers ook een opvallende en onderscheidende contour geven.

Door de Reaction Cancelling Compliant Mount (Bass driver die tegenover elkaar zitten) hebben we geen gewicht nodig (zelfs het vlaggenschip Giya G1 Spirit weegt slechts 80kg) maar er is stijfheid nodig. Dus, we bouwen onze kasten met behulp van een vacuuminfused glasvezelversterkt composiet, waardoor we rigiditeit kunnen toevoegen precies waar het nodig is. De GIYA G4 S2 weegt daardoor maar 15 Kg want mij zeer verbaasde omdat het er wel zeer massief uitziet.

De muziek die volgt loopt uitéén in stijlen maar laat goed horen wat het systeem kan brengen. De Mola Mola en Vivid audio combinatie geeft weer wat het bron materiaal in zich heeft en ik dwaal een beetje af met het idee hoe dit bij mij thuis zou kunnen klinken met de aanwezige akoestische aanpassingen….

Tot aan de pauze worden de volgende muziekstukken ten gehore gebracht:
-    Tarantella Napoletana – Tono Hypodorico door L’Arpeggiata
-    Satan your Kingdom – Willie Nelson
-    She allready made up het mind - Lyle Lovett
-    Ultime Cosmos – Lucien Dubuis Trio & Marc Ribot
-    Riders on the Storm – Luca Aquino (cover)
-    Do nothing till you here frome me – Ella Fitzgerald
-    Continuum – Justin Taylot (Klavecimbel)
-    Dusk – Qope (opgenomen in een Kerk te Schiedam)
-    Aerosmith – Walk this way

Ewald prijst van de Mola Mola combi vooral de voorversterker aan, met zijn jaren langen ervaring in de audiowereld is hij van mening dat dit één van de beste voorversterker is die ooit is gemaakt.

De S2 uitvoering van de Giya 4 heeft t.o.v. de eerste versie  een versterkt front en een verbeterde crossover filter. De kleur van het meegebrachte exemplaar vind ik persoonlijk heel mooi en vanuit de zaal wordt er opgemerkt dat dit lijkt op de kleur welke je kan vinden op de muren van het Rijksmuseum.  Na verdere uitleg over het grote voordeel van de tubes achter de drivers  heeft Ewald ook wat losse onderdelen meegenomen om het wat tastbaarder te maken. Eén van die onderdelen is de  tapered Tube loading.

Uitleg van Vivid Audio over de tapered Tube loading:
Voor de luisteraar is het geluid dat geproduceerd wordt aan de voorkant van de luidspreker natuurlijk het belangrijkste. Voor ons als ingenieurs is de kwestie van het geluid dat van achteren komt net zo belangrijk.

Tenzij het is opgenomen of verdwenen, zal het reflecteren van de achterwand van de kast en interfereren met de voorwaartse straling waardoor het ongewenste kleur en resonantie toevoegt. Onze oplossing is Tapered Tube Loading (TTL), die is ontworpen om het achterwaartse geluid te absorberen. De driver is gekoppeld aan een buis die exponentieel versmalt en is gevuld met wolvezel. De taper comprimeert op natuurlijke wijze het dempende materiaal, zodat aan het einde van de buis het geluid volledig wordt geabsorbeerd; niets wordt door het diafragma teruggekaatst. TTL is nu onze standaardoplossing voor alle Vivid Audio midden- en hoge frequentie-eenheden.
Ewald verteld in vogelvlucht de geschiedenis van Laurence Dickie en zijn carriere bij B&W. Laurence Dickie is ook de ontwerper van de roemruchte B&W Nautilus luidspreker. Hij leidt nu een enthousiast R&D-team, dat de bij de Nautilus opgedane ervaring combineert met actuele kennis om te komen tot de Vivid luidsprekers.
Na de pauze uiteraard meer muziek aangevuld met verhaaltjes en meer uitleg, dit brengt Ewald op een leuke en enthousiaste wijze.

De volgende muziekstukken worden ten gehore gebracht:
-    Les Bruxes – Niet bekend van wie dit is maar het klinkt zeer interessant en wordt wonderschoon weergegeven.
-    Shostakovich: Symphony no 8 in C minor, Op. 65 Allegro non troppo – Leonard Starkin -Mooie opname en geweldig weergegeven.
-    Tom Waits – Franks Wild Years
-    Aafke Romeijn – Karakter
-    The Flamong Lips – A Day In the Life (Beatles cover)
-    Benny Carter – A Walkin’ Thing
-    Nathalie Merchant – Motherland
-    Wilco – Impossible Germany

Tijdens alle nummers die passeren hoor je duidelijk dat het systeem wat hier de muziek maakt niets verbloemt, zoals het op CD of in de streaming file staat zo wordt het weergegeven.

We hebben vanavond weer iets heel speciaals gehoord en dan rest ons niets anders dan Ewald te bedanken met een fles wijn en een dikke thumbs up voor het systeem wat hij ter demonstratie heeft meegebracht.

Veslag: Dennis Muijs
Foto’s: Jeroen Klijntunte

19 juli 2018                                                                                                                                                                      

Verslag "De klank van zelfbouw"

Cor van Zundert opent de avond met als thema “De klank van zelfbouw”.In tegenstelling tot de andere avonden wordt deze avond voor een behoorlijk deel gevuld met zelfbouwapparatuur. Het was eerst de bedoeling om een demonstratie te verzorgen van “ruimtelijkheid” ofwel een zo goed mogelijke holografische muziek weergave.
Dit bleek moeilijk en de opzet is uiteindelijk anders geworden.
- Vintage Audio Repair is opnieuw te gast, ditmaal met het nieuwste prototype van de bijzondere True Blue Box
versterker en een mooie platenspeler.- SOS solutions heeft een Rapsberry Pi shield ter beschikking gesteld met daarop de Dion-Audio LOCO, een
DAC gecombineerd met een klasse-D versterker.
- Guus Das heeft zijn Accuphase E-560 geintegreerde versterker meegebracht.
- Cor heeft een aantal Audio Streamer varianten op basis van de Raspberry Pi meengenomen.
(Als back-up ook zijn Tentlabs b-DAC).
- Op het hoofdmenu staan de “Chiropter 105” luidsprekers gebouwd door Cyriel Hoenen.

 

Cyriel heeft ook nog zijn Loewe Legro CD speler meegenomen.
Cor begint met een presentatie dit keer op een mooie grote TV.
Cor licht toe wat er deze avond gedemonstreerd gaat worden op gebied van de kleine RPi (Raspberry Pi) computers.
Cor zijn missie is dat hij probeert aan te tonen dat er ook zeer betaalbare HiFi componenten bestaan.
Cor geeft aan een voorkeur te hebben voor de ESS Sabre DAC’s.
Helaas gaat dit niet altijd op want zowel zijn Tentlabs b-DAC en ook de Allo Boss I2S DAC zijn beide gebaseerd op
Burr Brown (Texas Instruments) DAC’s.
Maar de Collybia Mamboberry HD DAC+ heeft bijvoorbeeld wel een ESS Sabre 9023p DAC chip.
Hij benoemt ook de Allo Kali I2S reclocker die het I2S signaal buffert en vervolgens met een zeer lage jitter
doorgeeft.
Helaas werkt de Allo Kali volgens Allo niet met alle I2S DAC printen (zoals de Allo Boss DAC). Maar Cor bewijst
deze avond dat het wel werkt.
(Red. Mogelijk omdat de Boss een master DAC is genereert hij zijn eigen kloksignaal en geeft de Kali
reclocker geen verbetering ten opzichte van alleen een Boss DAC wat betreft de I2S klok).
Ook is een Allo DigiOne print voor de RPI aanwezig, deze geeft een galvanisch gescheiden SPDIF signaal uit met
een extreem lage jitter.

Cor begint de demo met als bron de RPi met een “LOCO” DAC-AMP, de LOCO is een DAC met een klasse-D versterker van het Nederlandse merk Dion-Audio (Arnhem).De muziek staat op een SD kaart in de RPi en de bediening (via een tablet/telefoon) gaat via de nieuwste
versie van het programma moOde (op basis van Debian Stretch, een Linux variant).
Cor geeft aan dat de ondersteuning van moOde goed is, ontwerper Tim Curtis reageert goed en snel.
De Chiropter 105 luidsprekers zijn wel via ogenschijnlijk erg dunne luidsprekerkabels aangesloten op de LOCO versterker.
De volgende twee tracks worden gespeeld:
- Hans Theessink / Slow Train.
- Yello / The Rhythm Divine (met Shirley Bassey).
De versterker speelt heel verdienstelijk het geluid is heel helder (misschien een beetje te schel) de basweergave
blijf wat achter. Best een mooi systeem maar het mist toch de echte high-end klasse.Nu wordt de True Blue Box versteker van Vintage Audio Repair aangesloten.
Dit is een heel bijzondere versterker opgebouwd rond het Axign IC.
Het is niet alleen een hoogwaardige klasse-D versterker maar ook een geweldige DAC (beide functies worden
door het Axign IC verzorgd).
Er zijn nu zelfs twee Axign IC’s opgenomen, de eerste verzorgt de 4 analoge ingangen (192/32 digitaal uit) en
de tweede is voor de “ultime” klasse-D versterker.
Helaas was het nog (net) niet gelukt de RIAA correctie in het IC te realiseren, dat komt zeer spoedig. Dan is een
volwaardige Phono ingang aanwezig.
De versterker heeft nu in de huidige uitvoering een uitgangsvermogen van maar liefst twee maal 250 Watt!
De bron is de RPi met Allo Boss I2S DAC. Dus analoog uit naar een analoge ingang van de TBB.

- O-Zone percussion group / Jazz Variants.
- Hans Theessink / Slow Train.

Het geluidsbeeld is weer een beetje schel de nadruk ligt, op de eerste rij, erg op de hoge tonen.
Nu wordt de platenspeler van Vintage Audio Repair aangesloten.De speler is een Technics SL-1210 MK2, met Audio-Technica element VM540ML.
Dit is een moving magnet element met microline naald, het is de beste uit de serie (~289 Euro inclusief headshell).
Omdat het Vintage Audio Repair nog (net) niet gelukt is de RIAA phono ingang te realiseren wordt nu gebruik
gemaakt van een NAD PP4 phono voorversterker met RIAA correctie.
- UB-40 / Reefer Madness.
- Donald Fagen / I.G.Y.
- Fink / Perfect Darkness.
- Jeff Buckley / Hallelujah.
De luidsprekers zijn zeer dynamisch en het laag is niet nadrukkelijk aanwezig maar het klinkt goed en schoon.
Het hoog blijft een punt van discussie, het lijkt of de platenspeler in deze combinatie dit eerder versterkt.
Het hoog wordt waarschijnlijk behoorlijk gebundeld door de 4 inch breedband luidspreker en de balans lijkt wat
door te slaan naar het hoog.
Hierbij moet opgemerkt worden dat ik zelf op de eerste rij zat. Daarom heb ik besloten na de pauze op rij 3 plaats
te nemen.

PAUZE

De pauze duurt iets langer dan normaal omdat Vintage Audio Repair vertrekt en zodoende de apparatuur ingepakt moet worden.
Natuurlijk willen we Vintage Audio Repair erg bedanken voor de inzet en het tonen van een blik in de toekomst met de True Blue Box.
Nu wordt de Accuphase E-560 versterker van Guus Das aangesloten, deze keer bi-wired.
Deze versterker hebben we vaker gehoord en kennen we als een zeer goede versterker.Cyriel geeft een toelichting op zijn Chiropter 105 luidsprekers.
Hij was altijd gecharmeerd van de vroegere Kef RR-104 luidsprekers en streefde ernaar een dergelijk geluidsbeeld zelf in zijn luidsprekerontwerp te realiseren.
De keuze viel uiteindelijk op een 4 inch breedband luidspreker met een titanium conus.
Voor het laag is een 7 inch woofer gebruikt in een basreflex behuizing.Cyriel heeft de basreflex poort voorzien van een afdekplaat op zodanige wijze dat de druk wel weg kan
maar de poort niet echt volledig meedoet. De interne bekabeling is zo kort mogelijk gehouden.
Het scheidingsfilter is ontwikkeld in samenwerking met ZMI Audio.
Het is een 6 dB eerste orde filter geworden met slechts enkele componenten.
(De scheidingsfrequentie ligt bij 400 Hertz).
De kast staat gewoon op de vloer dat kan want er zijn zeer weinig trillingen.
De luidsprekerkast is onderin gedeeltelijk met zand gevuld.
Volgens Cyriel heeft een scheidingsfrequentie van 400 Hertz het voordeel dat het meest kritische gebied (stemmen) door 1 luidspreker wordt verzorgd. Dit voorkomt ongewenste faseverschillen.
Cor vult aan dat dit systeem daardoor meer ruimtelijkheid geeft. Een filter frequentie in het kritische gebied, al is het met één condensator en één spoel, “introduceert onvermijdelijk hoorbare tijdsverschillen” aldus Cor.
De luidsprekers zien er heel mooi afgewerkt uit, een mooie witte hoogglans voorkant en een zwarte matte afwerking van de kast.
Ook een voordeel is dat bi-wiring mogelijk is. Hiervan wordt met de Accuphase dan ook gebruik gemaakt.
Als bron wordt weer de RPI met Allo Boss DAC gebruikt.
- Oslo Gospel Choir / Navet Jesus Blekner Aldi (Salmeskatt).
- Paul Simon / The Sound of Silence (live).
Het gaat beter met het hoog, de plaatsing lijkt op rij 3 ook veel beter. (Ongeveer het focuspunt).
Cor geeft aan dat het publiek ook heel mooi naar voren komt in de opname van Paul Simon.
De luidsprekers geven een goed gebalanceerd geluidsbeeld, een mooie plaatsing en zijn zeker muzikaal te noemen.
Als we het hoog even parkeren (zie einde verslag) dan is er een grote muzikale potentie aanwezig.
Een heel knap resultaat voor een van de eerste zelfbouw ontwerpen die we horen.
Er ontstond een levendige discussie over wat HiFi is en wat we daar onder moeten verstaan.
Buiten smaakverschillen zijn er ook objectieve doelen.We besluiten een proef te doen om de luidsprekers verder in te draaien.
- Yello / The Rythm Divine - toe-in als eerst (focuspunt rij 3) hoog, best een beetje schel
- Yello / The Rythm Divine - toe-in 45 graden Met de 45 graden hoek horen we meer laag en de plaatsing is beter het hoog blijft een twijfelgeval of is misschien niet veranderd.
Nu worden de luidsprekers dichter bij elkaar geplaatst, de toe-in wordt weer ongeveer 30 graden.
- Renee Olstead / My Baby Just Cares for Me.
Vooraan lijkt het minder schel, dus echt nog beter.
Nu worden op verzoek van Hans van Liempd de bi-wiring kabels verwisseld (hoog/laag).
Er werden namelijk twee verschillende types kabel gebruikt.
- Hans Theessink / Slow Train.
Dit pakt heel goed uit. Nu horen we een vol laag en ook een veel beter en minder schel hoog!
Dit was verreweg de beste opstelling/configuratie van de hele avond.
De luidsprekers klinken zo erg goed en dat is jammer van de uitvoeringen eerder deze avond.
Wat ook opvalt is het dat de luidsprekers een behoorlijk luid en dynamisch geluidsniveau kunnen produceren of anders gezegd ze kunnen heel luid spelen.
Al met al een mooie prestatie van deze muzikale luidsprekers die volgen Cyriel een bescheiden bedrag
gekost hebben. Indien er belangstelling is kan hij er natuurlijk nog meer maken.
Opgemerkt moet worden dat de Accuphase in deze configuratie ook perfect zijn werk doet.
Omdat we hiermee aan het einde van deze zeer interessante en leerzame luisteravond zijn gekomen bedankt Bert van Dinter de organisatoren Cyriel, Cor en Guus.

 

Natuurlijk krijgen zij de gebruikelijke fles wijn en de AOB pen.

Veslag: Hans Hartsuiker.
Foto’s: Jean de Vassy21 juni 2018                                                                                                                                                                      

Verslag Ilumnia

Op deze demo-avond stelt Cor ons voor aan de Belgische broers Tom en Jef Nuyts. Bedenkers en bouwers van Ilumnia luidsprekers. Hun goede vriend Lucas van der Sterre vergezelt hen. Lucas leent zijn kritische oren aan de broers en levert ook veel van de muziek, o.a. van de playlist van vanavond.

 

Redelijk wat leden van onze club hebben de Ilumnia luidsprekers al eens gehoord op de X-Fi. De potentie die daar gehoord werd was er de reden van om de bedenkers van dit speciale concept eens bij ons uit te nodigen. Want speciaal is het wat deze jonge broers bedacht hebben. Ze beseften heel goed aan het begin van hun avontuur dat ze niet zomaar de zoveelste moesten zijn die met conventionele drivers iets zouden gaan bouwen. Ze legden de lat direct heel hoog, en wilden de beste driver ter wereld gaan maken! Ga er maar aan staan!

Tom is een gedreven prater, en in zijn verhaal horen we dat hij al een zeer uitgebreide selectie audio apparatuur in huis heeft gehad. Meestal van zeer gerenommeerde merken en van hoog niveau. Onder andere Gamut El superiores luidsprekers. Het was de snelheid en het ongecomprimeerde geluid van dit soort luidsprekers die de broers erg aansprak. Hun zelfbouw project moest dit niet alleen evenaren maar hun doel was dit zelfs te overtreffen.

Samen met zijn technisch onderlegde broer Jef gaan ze eerst onderzoeken wat er aan de conventionele conus-drivers ‘mankeert’. Ze komen tot de conclusie dat met alle technische vooruitgang tenminste 1 nadeel nog nooit volledig is weggewerkt. Dat zijn de ongewenste resonanties en niet lineariteit die veroorzaakt worden door de surround (rolrand) en de spider. Ze stellen zich tot doel om dit probleem uit de weg te ruimen, en tegelijkertijd de beste conus-driver van de wereld te realiseren!

In 2010 beginnen ze met hun eerste ontwikkelingen. Om de genoemde problemen van de surround en de spider te elimineren baseren ze hun ontwikkeling op een magnetisch opgehangen ‘zwevende’ conus.

 


Dat je zoiets niet zomaar in elkaar knutselt blijkt uit de modellen die ze hebben meegebracht. Dit zijn volwaardige high-tech constructies uit zware, vol aluminium gefreesde en gedraaide (68) onderdelen. Gecombineerd met de voedingsunit uit de hoge hoed van Jef wisten ze een nagenoeg 100% lineariteit te realiseren. Als ze na 3 jaar een eerste werkend prototype hebben, realiseren ze zich dat ze op de goede weg zijn. Ze herkennen de bijzondere resolutie en snelheid waarnaar ze streefden. Ze hebben daarop direct patent aangevraagd op hun vindingen.

Het tunen en het bouwen van de kast heeft daarna nog eens 3 tot 4 jaar geduurd. Ze zijn daarin verder gegaan dan menig andere ‘zelfbouwer’ terwijl de intentie in het begin nog helemaal niet was om er een commercieel product van te maken. Broer Jef heeft de eerste precisie onderdelen zelf gedraaid en gefreesd, maar hun gedrevenheid naar perfectie vergde zoveel van de toleranties op de geproduceerde onderdelen dat ze hebben uitbesteed in diverse delen van de wereld, Duitsland, Noorwegen, Nederland, USA tot in China toe! Vele potjes met een licht afwijkende samenstelling van magnetische vloeistof en kasten vol met proto-onderdelen zijn daar in huize Nuyts nog getuige van. Het hoog boven 6000Hz wordt verzorgd door een licht gemodificeerde Scanspeak illuminator die fasecorrect geplaatst is boven de omgekeerde conus. We hebben hier dus te maken met een gedeeltelijk omni-directioneel systeem met een directionele component voor de hogere frequenties. De kast die ook na vele iteraties ontstaan is, bestaat nu uit verlijmde (hoge kwaliteit natuurlijk) berken multiplex panelen. Ook is gelijktijdig een stijve bracing geïntegreerd. Voor de filtering heeft Jef gekozen voor een (soort van) 1e orde filter om het aantal onderdelen in de signaalweg te minimaliseren.Uiteindelijk heeft dit alles geleid tot het schitterende product dat voor ons staat. Een professioneel en erg aantrekkelijk ogende luispreker, maar wel anders dan anders! Het tunen is gebeurd naar hun eigen inzichten en ideeën over zuiverheid en detailrijkheid te samen met een uitgebreid luisterpanel van audioliefhebbers. Het blijft natuurlijk persoonlijk, en ze staan dan ook open voor onze opmerkingen en suggesties. Luisteren dus.

Luisteren:
We horen al snel dat hier iets bijzonders staat te spelen. De instrumenten zijn onderling goed te onderscheiden en zelfs de zachtste geluidjes komen goed los van de rest. Bekkens klinken heel natuurlijk (voor zover ze goed in de opname zitten natuurlijk). Piano aanslagen klinken heel realistisch en de tonen klingen mooi uit. En stemmen? Er hebben weinig systemen in ons clubgebouw gestaan die stemmen zo realistisch hebben weergegeven! Dit is echt een heel sterk punt van deze luidspreker. Muziek met koor is ronduit geweldig mooi. Drum en percussie worden op een zeer hoog realistisch niveau weergegeven. Een van onze leden merkte op dat hij het ‘woodblock’ zelden zo correct had horen weergeven.Zijn er nadelen? Eerlijk gezegd blijft de laagweergave achter bij de kwaliteiten van rest van de luidspreker. Het laag is niet strak en er zit een vervelende resonantie in. Dit leid helaas af van het kritisch luisteren naar de werkelijke kwaliteiten van dit systeem. We kennen dit probleem in onze ruimte. Het komt helaas vaker voor en heeft veelal te maken met de plaatsing van de luidsprekers. Ondanks dat de broers de ruimte akoestische nagemeten hebben en als prima beoordeeld hebben, gaat hier echt iets mis. Daarom wordt na de pauze de poort aan de voorkant afgestopt met dempingsmateriaal waardoor de basreflex frequentie werd verlaagd naar 50Hz. in plaats van voorheen 65Hz (volgens opgave Tom). Dit helpt enigszins maar perfect is het nog niet. Het laag is wel strakker, maar ook zwakker. Maar we kunnen ons weer beter concentreren op het mid-laag tot hoog. Dat blijkt bij een percussie nummer dik in orde. Heel levendig en life-like met een fantastische dynamiek.

 

Maar er blijkt nog een probleem dat door meerdere leden geconstateerd wordt. De focussering is niet bijzonder. Ik zelf constateer een sterk links-rechts beeld met een gat in het midden. Maar die beleving kan per zitpositie natuurlijk anders zijn. Het is ook nagenoeg ondoenlijk om het geluid op alle plaatsen optimaal te krijgen. Demogevers zijn genoodzaakt om een soort gemiddelde plaatsing te doen zodat overal een enigszins acceptabel geluid en afbeelding ontstaat, maar dat is zelden of nooit optimaal. Na enige nummers schakelen we over op de meegebrachte Jadis DA50 Signature versterker. Na het verhelpen van de initiële brom, horen we een iets levendiger geluid. Het laag wordt helaas niet beter (was ook niet te verwachten). De nummers die we hierna nog spelen laten genadeloos de opnamekwaliteit horen. En zo hoort het ook bij een goed en eerlijk systeem. Hier is geen sprake van een vriendelijk ‘sausje’ over het geluid, dit is een luidspreker voor puristen. Het aangevraagde nummer van Diana Krall klinkt levendig, dynamisch en realistisch. Met name ook de piano!

Tegen het einde van de avond geeft Tom nog uitleg over de voeding die de controle van de electro-magnetische ‘ophanging’ regelt. Deze kan in standen minder strak en strakker gezet worden en hierdoor optimaal aangepast worden op de aangesloten versterker. Ook is hiermee een persoonlijke voorkeur in te stellen.We hebben vanavond weer iets heel speciaals gehoord, en ondanks de lichte kritiek (op de laagweergave) is de algemene indruk dat hier een hele mooie luidspreker met heel veel potentie heeft staan spelen. Tom en Jef bedankt voor deze mooie demo, en Lucas bedankt voor je mooie muziek keuze.

Naschrift:
Toen bijna iedereen al weg was, was ik nog aanwezig met twee mede clubleden. Ik vroeg om nog een nummer van Leonard Cohen te draaien en ging op de beste stoel zitten. Nog steeds miste ik het juiste podium en een strak geplaatste midden afbeelding. Op ons verzoek werden toen de luidsprekers een heel stuk minder ver uit elkaar geplaatst. En zie daar!!! Alles kwam op z’n plek. Zelfs het laag was nu heel goed onder controle. Wat een genot. Gelukkig hebben we dit systeem dus nog heel kort kunnen horen met een meer ideale plaatsing zodat ik nu kan zeggen en schrijven dat deze luidsprekers met een correcte plaatsing echt een fantastische beleving bieden!!
Waar is mee gespeeld: We zijn de avond aangevangen met een Esoteric C03 voorversterker op Gamut D200mk3 eindversterkers. De interlinks waren van Nordost (Blue Heaven) en Gamut Wormhole. Vervolgens hebben we gespeeld met de Jadis DA50 Signature die was verbonden met de DAC door een MIT Magnum 1.3. De luidsprekerkabel was een Kimber Select KS3033. Daarbij ook de voorste poort van de speakers gedempt waardoor we de basreflex frequentie hebben verlaagd naar 50Hz. (in plaats van voorheen 65Hz) De DAC was een EAR Yoshino DACute.

Veslag: Guus Das
Foto’s: Jean de Vassy

Feedback van Tom en Jef van Ilumnia
We vinden dat de review perfect weerspiegelt wat we die avond gehoord hebben. Dus daar valt niets op aan te merken.
Wat het laag betreft zijn we opgelucht dat je toch nog de voetnota eraan toegevoegd hebt maar betreuren het dat niet iedereen dit zo heeft mogen beleven, helaas een gemiste kans.
Even wat toelichten hierbij : In de eerste prototypes was er soms wel degelijk een probleem met het laag. Dat werd duidelijk in sommige ruimtes waarin we getest hebben of demo gedraaid. Dit probleem was er zeker niet overal maar was - zelfs met een goede plaatsing - ook niet overal op te lossen met enkel goede plaatsing. Het is wel de aanleiding geweest waarom we toch gekozen hebben om de luidspreker nog verder te evolueren en een andere afstemming mee te geven aangaande de bas reflex (poort vooraan). Zodoende werd hij compatibel met het gros van de huiskamers. Dit vergt uiteraard wat zoek- en schuifwerk met betrekking tot plaatsing. Zo ook in jullie ruimte, zo bleek op het allerlaatste moment. In deze laatste versie heeft ons dat bijna 9 maanden extra research en luisteren gekost om het goed te krijgen.
Eerlijk gezegd vonden we dat we hierin geslaagd waren maar ik ben zelf in het publiek gaan staan bij jullie demo en daar was het duidelijk hoorbaar (die dreun/resonantie tss 60-100 Hz). Dat valt niet te ontkennen. Maar het is een fenomeen wat wij inmiddels in verschillende huiskamers hebben getest en niet meer ondervonden sinds de aanpassing. Gelukkig heb jij dat na herplaatsing van de speakers in die laatste nummers ook kunnen ervaren en heb je dat ook in het naschrift duidelijk vermeld. Dat doet ons toch plezier (net omdat we hier zoveel werk hebben ingestopt na X-Fi). Want hoewel we zeker goed tegen kritiek kunnen - en deze ook meermaals gebruikt hebben tijdens de ontwikkeling van de speaker - willen we uiteraard alleen voor het allerbeste gaan!
We vinden het dan ook enorm spijtig dat we pas helemaal op het einde de apotheose bereikt hebben van wat onze luidsprekers in hun mars hebben, inclusief een mooi gedefinieerd en gecontroleerd laag. Wellicht gaan er nog een aantal mensen in de club zijn die onze speakers fantastisch vonden maar over het laag gestruikeld zijn, in lijn met de door u geschreven review. Het is gewoon spijtig dat dit gegeven dan ook de overigens lovende kritieken op mid en hoog een stukje overschaduwden.
Wij stellen dan ook graag voor om eventueel een extra demo te doen voor een kleinere groep geïnteresseerden in een gewone huiskamer (40 – 100m²) zodat toch wat meer leden dezelfde ervaring kunnen beleven zoals jullie drieën op het einde van de avond. En we willen uiteraard ook dolgraag bewijzen dat het anders kan. Onze reputatie is ons alles waard en bovendien is het ons hoogste doel om liefhebbers een unieke ervaring te laten beleven. Dus mocht jij op een volgend evenement een aantal gegadigden vinden die weleens graag een demo bij iemand van jullie thuis willen horen (of bijvoorbeeld bij ons wil langskomen met een aantal mensen) dan kan dat natuurlijk ook nog. Dat vinden we echt geen moeite en doen we met alle plezier. Mensen die dit lezen kunnen ons overigens gewoon contacteren op info@ilumnia.be.
Kleine PS bij onze uitspraak over jullie ruimte : bij latere analyse van de avond bleek uit de RT60 meetgegevens dat deze toch vrij hoog was. Resultante daarvan is een meer dan gemiddelde (meestal tot zo’n 0,5 sec) nagalm tot ongeveer 1 seconde op de achterste rijen. Dat heeft met name impact op mid en hoog en wordt dikwijls als onaangenaam ervaren (klinkt minder zuiver).
Dit heeft GEEN invloed op het laag gehad voor de duidelijkheid. Hiervoor was de plaatsing van de speakers verantwoordelijk zoals eerder door uzelf opgemerkt.

17 Mei 2018                                                                                                                                                                      

Verslag ZMI-Audio

Deze avond, 17 mei 2018, is Kristoffer (Kris) Zegers van ZMI-Audio te gast bij de Audioclub Oost Brabant.
De set die Kristoffer Zegers vanavond heeft meegenomen voor de demonstratie bestaat uit:- CEPHEI 5.05 luidsprekers (ZMI-Audio, Nederland)
- Luxman L-507uX geïntegr. versterker(Japan, € 6000)
- CEC CD5 (Japan, € 3000)
- Luidspreker kabels Audionote (UK)
- XLR interlinks Furutech (Japan)
- (De voedingskabels zijn van een onbekend merk maar lijken behoorlijk standaard).

N.B. De Luxman versterker en de CEC DAC zijn ter beschikking gesteld door AudioLife uit Buren. https://audio-life.nl/
Namens de democommissie van de Audioclub Oost-Brabant verzorgt Cyriel Hoenen deze keer de introductie. Cyriel introduceert kort Kristoffer Zegers en zijn apparatuur.In april 2017 was Kris ook al te gast bij de AOB, toen met de CEPHEI 20.2 luidsprekers.
Zegers Music Innovations, ZMI-Audio, is een vrij jong bedrijf dat is gestart in 2016 in Breda.
Kris geeft aan dat de CEPHEI 20.2 met een hoogte van 2 meter door een aantal klanten potentiële koper als te groot wordt ervaren.

Vandaar dat hij nu een bescheidener systeem de CEPHEI 5.05 komt demonstreren.
Het gaat hier wederom om een open baffle (OB) systeem, een tweeweg luidspreker, met 1 breedband luidspreker van 8 inch en 1 tweeter van 1 inch.
In het belangrijke frequentiegebied van 300 tot 7000 Hertz is de weergave niet gefilterd!
Boven ongeveer 7000 / 8000 Hertz begint de tweeter. Volgens Kris geeft dit een zo open mogelijk geluid. Dit heeft hij proefondervindelijk vastgesteld.
(In de Linkwitz LX521 wordt de tweeter bewust beredeneerd ook vanaf 7000 Hertz ingezet).
Naar de lage frequenties toe moet de breedbandluidspreker door het filter opgehaald worden.
Dat kost wel wat vermogen, maar Kris geeft aan dat het rendement ongeveer 87 dB/Watt is.
Deze luidsprekers zijn eigenlijk bedoeld voor kamers tot ongeveer 30 á 40 vierkante meter.
Onze luisterruimte is wat te groot, er zou nu eigenlijk een subwoofer bij moeten.
Om deze reden draait Kris het laag iets terug (voor de pauze) om de full range driver te beschermen tegen al te grote uitslagen. (Het gaat hier om het prototype systeem waarin nog niet de beveiliging is ingebouwd zoals in de definitieve productieversie. Deze productieversie wordt ter beveiliging steil afgefilterd beneden 38 Hertz).

Een paar CEPHEI 5.05 luidsprekers kost Euro 5800,-. Kris geeft aan dat ook de mogelijkheid bestaat in het onderste deel van het klankbord twee woofers te plaatsen, dan krijg men een veel krachtiger laag dus ook prima geschikt voor grotere ruimtes.
De meerkosten zijn dan Euro 2000,-.Hoe klinkt de set?
– In het pianostuk van Bert van de Brink klinkt de piano breed (op de eerste rij). Sommige noten komen er zeer nadrukkelijk luid uit maar dat zit waarschijnlijk in de opname.
– Het nummer “I feel it like you” van Malia en Boris Blank klinkt klinkt in het middengebied wat te helder en de s-en zijn redelijk hard. Het laag wordt iets gemist.
Wat opvalt is dat op de eerste twee rijen er een verschil is tussen de middelste stoel en de stoel ernaast. Volgens Kris is dit een OB eigenschap. Achter in de zaal was dit effect er niet!
Tijdens het slagwerknummer “Azwan” dacht ik echt dat een bepaald instrument achter me hoorde, heel bijzonder.
Dit is namelijk de bedoeling van deze enorm ruimetelijke opname en het wordt dus echt knap weergegeven.

 

Na de pauze heeft Kris de toonregeling neutraal gezet, iedereen vond dat de balans nu veel beter was.
– In “Your Latest Trick” zat de zanger mooi in het midden en was het geluid homogeen (achter in de zaal als luisterpositie).
– Het nummer van Bob Dylan klonk heel mooi, waarschijnlijk ook een heel goede opname.
– Patricia Barber klonk wat erg warm/vol in het lage midden (waarschijnlijk een vakdeformatie van de schrijver, omdat ik dat in mijn eigen systeem niet goed voor elkaar krijg).
– “Takla Makan” klinkt mooi ruimtelijk zonder overdreven veel hoog.De vraag werd gesteld of Kris een referentie heeft om de de luidsprekers te tunen.
Hij heeft meerdere luidsprekers waar hij zijn systeem mee vergelijkt.
“De Harbeth 30.1 is een systeem wat qua timbre in de buurt komt van de CEPHEI 5.05 wordt vaker gezegd”.
De breedbandluidspreker van Seas doet zijn werk hier uitstekend.
Kris adviseert een versterker van 30 tot 60 Watt en voor een grote ruimte ongeveer 100 Watt.
Concluderend kunnen we vaststellen dat de CEPHEI 5.05 een heel eerlijk, mooi evenwichtig en homogeen geluidsbeeld heeft.

De muzieklijst:
Bert Van Den Brink & Hein Van De Geyn Northsea Night (Live)
Enya - Once you had Gold
Enya - La Sonadora
Pat Metyheny - Alfie
Malia/Boris Blank - I feel it like you
Malia/Boris Blank - Raising Venus
Driss El Maloumi - Azwan

Pauze
Dire Straits - Your Latst Trick (live)
Dire Straits - Private Investigations
Simon Preston - Toccata and Fugue in D Minor, BWV 565
Concert Royal No.4 in Minor, Prelude (Philips “Sound Catalogue Vol 4)
Variations on a Theme, Rossini's La Cenerentola (Philips “Sound Catalogue Vol 4)
Pink Floyd - Another Brick In The Wall part 1
Bob Dylan - Man in the Long Black Coat
Patricia Barber - Romanesque
Yello - Takla Makan

Ter afsluiting bedankt Cyriel Hoenen Kristoffer Zegers en Jan Drenth hartelijk voor deze mooie demonstratie.
Natuurlijk krijgen ze van Cyriel een fles wijn en de AOB pen.
Veslag: Hans Hartsuiker
Foto’s: Jean de Vassy

19 April 2018                                                                                                                                                                      

Verslag Bloomline Acoustics

Omniwave

Vandaag is Leo de Klerk van Bloomline uit ‘s Gravendeel bij ons te gast. Hij heeft een set Omniwave speakers meegenomen, een speakerset met zeer aparte eigenschappen, die zorgen voor een top 3D weergave. Ze worden ook wel ‘de onhoorbare speaker’ genoemd. In de opstelling, wat mede voor de ruimtelijke weergave zorgt, is de speaker zelf nauwelijks tot niet te localiseren. Er wordt een diffuus weergaveveld gecreëerd. Daarover later meer. Want buiten de filosofie achter zijn systeem wist hij ons ook heel veel te vertellen over de oorsprong van het opnemen en afspelen van muziek.Bij binnenkomst worden we al direct verrast door de aparte opstelling. De Omniwave speakers staan in het midden van de zaal opgesteld, met aan beide zijden een paar rijen stoelen!
De ene helft van de aanwezige leden kijkt dus naar de andere helft. Dit hebben we nog nooit zo meegemaakt!

Leo gaat eerst 100 jaar terug in de tijd en vertelt ons hoe men toen microfoons ontwikkelde, opnames hiermee maakte en hoe geluid en muziek werd weergeven, namelijk via een mechanisch versterkte hoorn.Men wist toen al dat een hoorn nadelige eigenschappen had, namelijk dat geluidsgolven een ongewenst gedrag hebben en een verstoorde frequentiekarakteristiek veroorzaken.

 

Er volgt een uitgebreide lezing over o.a. kam-filtering, timbre, grondtonen en harmonischen. Leo legt uit hoe ons gehoor en ons brein hierop reageert.

Ons brein is een belangrijke schakel in hoe we geluid ervaren. In 1898 schreef professor Lodge een patent voor een weergever met een omgekeerde conus. De opzet was dat er op meerder plaatsen in een ruimte een goed geluid waargenomen kan worden, in plaats van de gebundelde weergave via een hoorn.
In 1925 ontwikkelde Roelof Vermeulen op basis van dat principe voor Philips een driver met zo’n omgekeerde conus.
Met de uitleg over een goede weergave uit 1 speakerdriver in onze rugzak, gaat Leo zijn speaker demonstreren. Hij laat ons een stemweergave horen via 1 speaker en hij laat ons door de ruimte lopen. Hij legt ons daarbij uit hoe de weergave zich in de ruimte
voortzet. Hij vertelt dat de akoestiek invloed heeft op hoe het geluid bij ons overkomt, laat ons ervaren hoe ons brein omgaat met hetgeen we horen en wat er gebeurt als we onze positie veranderen ten opzichte van de bron van het geluid.
Hij laat ons ook horen wat voor effect het heeft als de speaker anders gericht wordt. Hij richt de speaker naar beneden om zo weinig invloed van onze ruimte te krijgen. Wanneer we een tweede speaker inzetten krijgen we een veel ruimtelijker effect.
Nadeel is echter dat dit nu de plaatsing wat ten nadele komt. Als de speakers naar elkaar toe worden gericht dan wordt dit wel beter, maar dat zijn we het andere effect kwijt.

Tijd om de filosofie achter het systeem uit te leggen.
Hij maakt met 4 speakers, die aan elke kant in een hoek van 90 graden staan opgesteld, een combinatie van beide. Op deze manier creëert hij een 3D effect. Het is als het ware een diffuse weergave, zoals ook ooit het idee was achter het 3D effect van het optische ‘viewmaster’ systeem.Dat bereikt hij met deze opstelling, én… het principe van de omgekeerde conus. Zoals eerder werd verteld is een hoornvormige weergever namelijk niet ideaal.

De coaxiale drivers zijn volledig in eigen beheer ontwikkeld.
Leo is perfect geslaagd om hiermee het ruimtelijke effect te verwezenlijken. De weergave is ontzettend goed verspreid over de ruimte. We kunnen ons zelfs een voorstelling maken van de ruimte waarin de opname gemaakt is. Hij laat ons diverse opnames horen, zoals een damesstem in een kapel, uitbundig slagwerk, een historische opname met een gedempte trompet en een
klarinet en een fagot concert. Kortom, diverse opnames met een bijzonder karakter, wat we hier zo goed mogelijk willen overbrengen en tot zeer verrassende resultaten leidt, middels dit systeem.

We horen niet alleen links en rechts, maar ook diepte. We horen de verschillende lagen in de opname. Voor de demo liet hij een live opname horen met vogelgeluiden. Je kon heel ver weg ergens een specht aan het werk horen, alsof je in het bos stond.
Hij laat ook horen dat dit ruimtelijke effect kan optreden bij een mono opname.
We missen het stereobeeld niet echt, omdat deze opstelling zorgt voor eenzelfde ruimtelijkheid.
Leo laat ‘echte’ opnames horen, dus geen bewerkte opnames met onnatuurlijke effecten, maar opnames die mensen gemaakt hebben met een taperecorder en microfoons op de juiste plaats, namelijk aan weerszijden van het hoofd, net zoals een fotograaf ook zijn foto’s maakt.Vervolgens laat Leo enkele demo’s horen van Lyngdorf, om te laten horen hoe muziek klinkt.

Na de pauze geeft Leo nog uitleg over de technologie van de omniwaves. We hebben geleerd dat een hoorn de geluidsvoortplanting verstoort. Met het idee om de conussen om te draaien, bereiken we een 360 graden afstraling.
De tweeter wordt in het midden geplaatst, om tijdsdelays te voorkomen.
Door de constructie van de Omniwaves hebben we ook veel minder last van vervelende interferenties die normaal gezien met het filter gecorrigeerd moeten gaan worden. Er kan zodoende een zeer eenvoudig filter toegepast worden wat veel voordelen biedt.

We experimenteren nog wat met de opstelling, verdraaien de speakers en horen het effect hiervan. We zien dat er duidelijk verschillen optreden en horen uit de zaal verschillende voorkeuren. Het systeem heeft daardoor veel mogelijkheden en de speaker wordt ook op diverse manieren toegepast door diverse gebruikers.Maar een goede opname is nog veel belangrijker. Leo laat nog een paar verschillende opnames horen, goed en slecht. Een microfoon die geplaatst is onder de klep van een vleugel, of in het midden van de zaal, maakt zeker verschil. Leo is duidelijk geen voorstander van closemiked opnamen.

Bij het draaien van een opname met orgelmuziek valt nog op dat de laagweergave heel verrassend is uit zo’n relatief kleine units, al wordt door sommigen wel wat sub-laag gemist. Maar dat kan volgens Leo met een goed integrerende subwoofer opgelost worden. Bij het draaien van diverse nummers ervaren we verder: diepte, afbeelding (podium), dynamiek en realisme!
We hebben vanavond veel geleerd over 3D opnames en weergave, hoe muziek wordt opgenomen, wordt weergegeven en vervolgens weer door ons wordt geregistreerd en geïnterpreteerd.
Leo weet hier als musicus, opnametechnicus, studioeigenaar en toonmeester ontzettend veel van af en dat is ook terug te vinden in het ontwerp van dit bijzondere speakersysteem.Het was een zeer indrukwekkende avond en we bedanken Leo voor deze bijzondere ervaring. Een ervaring die we als audiofiel niet hadden willen missen.


15 Maart 2018                                                                                                                                                                      

Foto's Ledenvergadering

Vanavond was de ledenvergadering gevolgd door de vintage avond. Hieronder een foto impressie.

 

15 Februari 2018                                                                                                                                                                      

Verslag Harmony Audio Import

Vanavond is Harmony Audio Import te gast.
Harmony Audio Import is in 2017 opgericht door Kees Wijnbergen en Ben van Leliveld.Ondanks dat het bedrijf nieuw is, blijkt dat de oprichters hun sporen al vele jaren in de audiowereld hebben verdiend.
Ben van Leliveld is vanavond aanwezig namens zijn eigen bedrijf Acoustic Matters (acousticmatters.nl)
Daarnaast is aanwezig Peter Chattelin van Chattelin Audio Systems uit Den Haag.
Naast Ben en Peter is Mario er ook hij zorgt voor de logistiek. Dat is geen luxe want het gaat bij deze demo om gewichtige componenten.

De set die vanavond wordt gedemonstreerd bestaat uit:
- Wilson Audio Yvette luidsprekers (USA)
- Zanden 8120 Eindversterker (Japan)
- Zanden 3100 Voorsversterker
- Zanden bekabeling, interlinks en luidsprekerkabels (primeur!)
- Luxman D08U CD/SACD speler (Japan)
- CAD Ground Control unit (UK)
- RTFS Sirrah diffusors en bas absorbers (DL)


    

Namens de democommissie van de Audioclub Oost-Brabant verzorgd Cor van Zundert deze keer de introductie en Cor heet Ben van Leliveld en Peter Chattelin van harte welkom.

Ben neemt vervolgens het woord en hij geeft aan de hand van een uitvoerige presentatie eigenlijk een college over akoestiek.
De presentatie is uitermate leerzaam.Ben geeft een groot aantal voorbeelden van zijn projecten en praktijksituaties.
De Sirrah diffusors, die midden tussen de Wilson Audio Yvette luidsprekers opgesteld staan, en de bas absorbers die in de hoeken staan, worden uitvoerig besproken.
Voor akoestische problemen of vragen kan Ben langs komen en een deskundige oplossing bieden.
Professioneel doet hij dit zelfs ook voor bekende opnamestudio's.Ben heeft daarbij de beschikking over een 3D akoestisch simulatiepakket, dit geeft in kleuren aan wat het akoestische gedrag is van een bepaalde ruimte met alle voorwerpen daarin.

Omdat een akoestische beoordeling niet alleen door metingen wordt gedaan, maar vooral ook door te luisteren, neemt hij bij een bezoek ook altijd een drietal “referentie” opnames mee: Rebecca Pidgeon/ Spanish Harlem, Jennifer Warnes /Way down Deep en een opname waar Ben zelf bij is geweest met onder andere een Steinway concert vleugel.
Later op de avond gaf Ben aan dat een zogenaamde 0-meting inclusief reiskosten NL € 500,- kost.

Na een kort pauze neemt Peter Chattelin van Chattelin Audio Systems het woord.Hij introduceert zichzelf uitvoerig en hij is al meer dan 25 jaar als “audio adviseur” voor diverse winkels werkzaam geweest. In 2009 heeft hij zijn eigen audiowinkel in hartje Den Haag opgericht.

Peter is een zeer bevlogen man die vanuit zijn muzikant zijn al 35 jaar professioneel het vak audio beheerst en is tevens oprichter van het bekende Pink Project ( De Pink Floyd Tribute band van NL ) waarmee hij al 23 jaar alle theaters bespeelt. Het gaat hem echt om de essentie van de muziek.
De Wilson Audio Yvette luidsprekers zijn ontworpen door Daryl Wilson dit is de zoon van de oprichter David Wilson.
Heel belangrijk bij het ontwerp was het tijdsgedrag van de drieweg bas-reflex luidspreker. Daarnaast het vermogen om “echte amplitude over te brengen aan de luchtmoleculen”. Dus “de echte energie van live gespeelde instrumenten”.

- Zanden uit Japan met als ontwerper de heer Yamada maakt in kleine oplages met veel liefde buizenversterkers. Zij streven naar het bouwen van “de ultieme buizenversterker”.
De gedemonstreerde 8120 versterker uit de Modern Line heeft KT120 eindbuizen en heeft een eenvoudige functionele behuizing.- De CAD ground control unit is aangesloten op de aardmantel van een tulpstekker van de Luxman CD/SACD speler. Op deze manier wordt aanwezige HF vervuiling geëlimineerd en in warmte omgezet.
Peter geeft aan dat dit voor bepaalde digitale apparaten een hele verbetering oplevert maar niet voor alle apparatuur. De toepassing van de CAD ground control unit “klopt hier”.
Bij Chattelin Audio Systems geven ze ook speciale demonstraties van het gebruik van de CAD unit.
- Als bron wordt de Luxman D08U CD/SACD speler gebruikt (deze bevat, dat heb ik opgezocht, de geweldige Burr-Brown PCM 1792A DAC's).
- Als primeur is gebruik gemaakt van Zanden bekabeling.Na de presentatie van Ben en de inleiding van Peter worden de volgende opnames ten gehore gebracht:
- Antonio Vivaldi, Chello Sonatas, Preludio Largo (track 13)
- Shirley Horn, You won't forget me, Beautiful love
- Melanie De Biasio, No Deal, With all my love
- The Weavers, Reunion at Carnegie Hall 1963, Ramblin' Boy
- Niels Lofgren, Band Live, Bass & Drum intro
- John Rutter Requiem, A Gaelic Blessing
- Andreas Vollenweider, Book of Roses, Passage to Promise
- Dave Bruback, Time Out, Take Five (K2HD remastered CD)
- Dusty Springfield, Dusty in Memphis, Son of a PreachermanHier was het einde officiële gedeelte:
- Leonard Cohen, You want it darket, On the Level
- Mephisto CD, Danse Macabre
- Wende Snijders, Chante!, Come Together
- Paul Simon, Live in New York City 2011, The Sound of Silence
Enkele CD's (John Rutter en Mephisto) zijn opgenomen door Keith Johnson en worden geïnverteerd afgespeeld. (Een knop op de voorversterker).
Blijkbaar is de Amerikaanse opnametechniek zo dat de absolute fase van de opnamemicrofoons andersom is.

Hoe klinkt de set?
We kunnen hier heel kort over zijn het is een top set.
Vermoedelijk een van de beste, zo niet de beste, weergave die we tot nu toe hebben gehoord.
De luidsprekers presteren in onze luisterruimte bijzonder goed.
De plaatsing van de luidsprekers was erg ver naar achteren hetgeen bij veel luidsprekers niet goed uitpakt.
De Wilson Audio Yvettes stonden achterin goed waarschijnlijk optimaal ondersteund door de akoestische diffusors en dempers.
De combinatie van de Zanden 8120 Eindversterker met de Wilson Audio Yvettes blijkt een heel goede te zijn. Peter had nog wel een reserve versterker achter de hand maar dat was overbodig.
Peter gaf aan dat de luidsprekers in sommige frequentiegebieden naar 2 Ohm gaan en erg veel vermogen “zuigen” uit de versterker.De combinatie is uitstekend en er is een goede basweergave, dus deze buizenversterker kan dat prima.
In de opname van Melanie De Biasio zit zoveel detail en er gebeurt zo veel, dit is iets wat echt bijzonder was.
Bij The Weavers is het net alsof je zelf in de zaal zit. (Pete Seeger staat rechts, weer vreemd op mijn CD staat hij links, dit heb ik al eens eerder meegemaakt).
De Danse Macabre geeft aan dat de set in staat is tot weergave van “realistische” geluidsniveaus.
De plaatsing van de instrumenten en artiesten was heel goed.
Het nummer van Niels Lofgren geeft goed een echt ruige basgitaar weer.
Zelf had ik het geluk op de eerste rij te zitten, naar mijn smaak was er iets teveel hoog maar dat kan aan de luisterpositie liggen.
Een mede lid gaf aan dat het hoog en midden mooi helder en ruimtelijk klonk zoals bijvoorbeeld in het nummer met Sirley Horn en Toots Tielemans maar dat hij soms het hogere laag minder mooi vond.
De totale set kost volgens de heren tussen de 80 en 85.000 Euro. Dat is een fors bedrag maar voor een dergelijke top set valt dat mee.
Resumerend, plaatsing heel goed, weergave stemmen natuurlijk, laag stevig en geluidsniveau enorm.
De set kan eigenlijk alle soorten muziek zonder problemen weergeven.
Wat wil een mens nog meer?

Aan het einde van de officiële avond deelt Cor de flessen wijn en de AOB pennen uit.Ook wij krijgen een presentje een sampler CD van Chattelin Audio.
De demonstratie was echter nog niet afgelopen, de demo werd nog gevolgd door vier mooie extra tracks.
Dit was heel bijzonder zeker omdat men na het officiële einde gebiologeerd bleef luisteren naar de extra nummers.De heren Ben, Peter en Mario worden hartelijk bedankt voor deze geweldige demonstratie.

Verslag: Hans Hartsuiker
Foto’s: Jeroen Klijntunte


18 Januari 2018                                                                                                                                                                      

Verslag Daudio

Vanavond waren Jeroen Dezaire en Hans Beckeringh van Daudio bij ons te gast. Ze waren vorig jaar al bij ons op bezoek geweest met de C1 dipool luidspreker. Maar op de X-Fi beurs waren wij ook zeer onder de indruk van hun nieuwe model, de S1. We vonden dat deze set ook een plaats in onze agenda verdiende, dus hebben we Hans weer benaderd en hebben zij met alle plezier weer een interessante demo voor ons verzorgd.Daudio bestaat inmiddels al 5 jaar. Zij misten op de markt een dipool luidspreker en hadden de behoefte om het publiek te laten ervaren hoe revolutionair een dergelijke speaker kan klinken. Zij besloten om zelf hiermee aan de slag te gaan en kwamen met diverse succesvolle modellen, waaronder nu ook weer de S1 die heel veel in zijn mars heeft en zich overduidelijk onderscheidt van de diverse modellen die er nog meer op de markt zijn.

Jeroen houdt zich met name bezig met de techniek en Hans met het ontwerp. Samen delen zij een uitgesproken mening omtrent audio en de vereisten van een goede speakerset. Zij vinden transparantie, muzikaliteit en warmte in de weergave belangrijk, en vooral: niet te veel kleuring.Daudio is van mening dat een open baffle speaker revolutionair beter klinkt. Er is geen kast, die normaal gezien grotendeels de klankkleur van de luidspreker bepaalt. De kast trilt namelijk mee na beweging van de conus, deze trilling plant zich voort over het gehele oppervlak van de behuizing en ijlt bovendien na.

Daarnaast heb je het geluid dat aan de achterkant van de driver in de kast wordt opgesloten, daar rond kaatst en vervormd weer door de conus naar buiten komt. Bij een dipool gebeurt dit niet, het geluid mag vrij en onvervormd de ruimte in en komt veel later op de luisterplek terug als onderdeel van de galm in de ruimte. Bij een A/B vergelijk wordt met dezelfde driver direct duidelijk dat de driver vrij en snel kan bewegen.Een speakerkast zorgt dus voor verkleuring, vervorming en vertraging.

De open baffle van de S1 heeft een dusdanige omvang dat er door akoestische kortsluiting slechts 6dB wordt ingeleverd ten opzichte van een gesloten kast. Dit verlies in rendement wordt weer terug verdiend als er een tweede woofer wordt ingezet, een tweeter die veel power levert, en een wat grotere middentoner.
Het rendement is 88 dB en we komen tot ongeveer 30Hz in het laag met vol vermogen.
De S1 speaker kost 9250 euro per stuk. De marge is dan nog steeds laag, want er wordt gebruik gemaakt van exclusieve en zeer goede drivers en filteronderdelen. Er is er veel aandacht besteed aan de bouw van een fraaie, degelijke baffle voor de speaker, namelijk 4 cm dik eikenhout.

De tweeter is van het Duitse merk Mundorf, wat ook onder meer is toegepast voor de filter onderdelen. De driver voor de middentonen en de woofers lieten zij door het Deense merk AudioTechnology speciaal ontwikkelen naar de gewenste specificaties.Zij demonstreren deze speaker met een eigen versterker, de Daudio N1000, gebaseerd op Ncore NC500 technologie, een Merging Nadac Netwerk DAC, waarbij een netwerkaansluiting als interface dient voor de overdracht van het audiosignaal. Tevens hebben zij een Isotek aquarius EVO3 ingezet voor de stroomvoorziening.

We gaan luisteren!

• We beginnen met ‘Them there eyes’ van Paulien van Schaik en Hein van de Geyn. Stemmen klinken heel helder en open, sprankelend en helemaal niet fel. Instrumenten klinken natuurlijk en los. Het is een ruimtelijk en rustig geheel.
• Hierna ‘The ghetto’ van George Benson, wat heel muzikaal en ruimtelijk klinkt en toch niet chaotisch. Het is één, mooi geheel.

Dan horen we ‘Beautiful love’ met het prachtige open mondharmonicageluid van Toots Thielemans en daarnaast de warme stem van Shirley Horn. Het mondharmonicageluid verspreidt zich echt heel goed rondom de speaker en springt echt uit de rest van de weergave. Wat een beleving!• ‘Don’t cry for no hipster’ van Ben Sidran klinkt eveneens erg muzikaal. Het laag presenteert zich echt als een fundamentele basis waar de totale weergave op staat.
• Hierna ‘Making whoopee’ van Dave Grusin & Patti Austin. Ongelooflijk hoe de stemmen boven de begeleiding uitkomen. Dit klinkt erg ‘live’ en natuurlijk.
• Dan de alom bekende live versie van the Eagles, ‘Hotel California’ van het ‘Hell freezes over’ concert. Heel herkenbaar, goed gedetailleerd, gedoseerd laag.
• Hans laat hierna een opname horen van de bassist van Ilse de Lange. Het laag van de bassist komt goed over, klinkt heel erg strak en ‘live’.
• Uiteraard laat Hans ook weer enige fragmenten van zijn eigen band horen, ‘But beautiful’, gezongen door Marjoleine Leene, klinkt heel muzikaal. Hier horen we duidelijke nuances in instumenten en zang, wat bijdraagt aan een driedimensionaal geheel.
• Dan nog een nummer van de All times bigband: ‘It happened in Monterey’, gezongen door Hans zelf! Hans zingt ook weer mee, en het lijkt alsof er twee zangers voor me staan met identieke stem! Een zeer natuurlijke, dynamische weergave, ook in de instrumenten.

Ik kan mij al volledig vinden in het verhaal wat Hans eerder vertelde over hun dipool luidsprekers en hetgeen ze met het ontwerp hebben willen bereiken. Er is absoluut geen ongewenste kleuring, want ik kom bij ieder nummer wat ze laten horen tot de conclusie dat het vooral open en natuurlijk klinkt.• We gaan verder met het nummer T.K.O. van Dave Grusin wat Hans graag gebruikt om te laten horen wat de speaker in huis heeft ten aanzien van ‘power-handling’. Nu horen we hoe laag deze open speaker kan weergeven en daarnaast veel sprankelend hoog.
• Dan nog een grappig effect, in het nummer ‘Corporal’ van Leonardo Amuendo. Hij slaat onder andere op zijn wang, en op zijn benen. Dit klinkt heel echt, heel werkelijk en ook veel ruimte en detail.
• Ook ‘La boca’ van Dominic Miller, wat hierna wordt gedraaid, klinkt heel ruimtelijk en natuurlijk en veel detail. Het klinkt ruimtelijk, maar alles behalve chaotisch. Als luisteraar word je op een prettige manier betrokken bij de muziek.
• ‘Regular pleasures’ van Patricia Barber is wederom een goede test voor het laag. Laag en hoog zijn perfect in balans en we kunnen allerlei instrumenten afzonderlijk van elkaar onderscheiden. Een stukje percussie en een gedempte trompet komen opzetten en komen verrassend op de voorgrond.
• ‘Heartbeat’ van Antonio Forcione is ook heel natuurlijk en muzikaal. Alles is mooi in balans. Doordat de weergave heel natuurlijk klinkt, is het voor de luisteraar alles behalve vermoeiend.

Door het open baffle systeem kunnen de drivers snel reageren, zodat het direct en natuurlijk klinkt en wordt het origineel zo goed mogelijk benaderd.Na de pauze gaat Jeroen wat nummers voor ons draaien en gaan we nog even op de klassieke toer.

• We beginnen met een stukje uit de zesde symfonie van Beethoven, dat klinkt lekker open en fris!
• Daarna een stukje uit de vier jaargetijden door Anne Akiko Meijers. Dit klinkt echt heel muzikaal, prachtige vioolklank. Details vallen op, waardoor je als luisteraar geboeid blijft en nieuwsgierig bent naar wat er allemaal nog gaat komen.
• Dan twee nummers van ‘8 ensembles in 1 bit’, ‘Samba de Rei’, wat erg smooth en muzikaal klinkt, en ‘Short people’ met een zeer natuurgetrouwe stemweergave.
• ‘Sans parure’ van Eric vloeimans is een heel interessante opname. Het begint heel rustig en wordt opgebouwd naar iets groots. Pas aan het einde van het nummer, als het als het ware uitdooft, zijn we pas bewust van de muzikale ontdekkingsreis die we hebben meegemaakt.
• ‘Raizes’ van India Brasilena klinkt heel ritmisch, veel detail, zeer muzikaal en wordt in de juiste proporties weergegeven. Weer geen chaos, maar een mooi samenhangend geheel.
• We sluiten af met ‘Quicksie’, een opname van Bert van der Wolf. Dit is moderne jazz, klinkt heel dynamisch en evenwicht tussen levendigheid en rust is hier goed te horen.

Uiteraard…. Allemaal dankzij deze fantastische set.
We hebben vanavond een luidsprekerset gehoord die een uitblinker is op gebied van ruimtelijkheid, drie-dimensionaliteit, muzikaliteit, puurheid en openheid. Wat ons betreft belangrijke eigenschappen die een goede speakerset moet bezitten als we het hebben over een goede high-end weergave.

 

We bedanken Jeroen en Hans voor een geweldig mooie avond en we hopen ze nog een keer bij ons terug te zien.

Verslag: Cyriel Hoenen
Foto’s: Jean de Vassy